top of page

Diego Rivera 

 

Diego Rivera je bil veliki mehiški slikar, ki je študiral v Evropi v času Picassa in se je najprej navdušil nad kubizmom. Vendar pa je najbolj znan kot ateistični (nekaj časa tudi komunistični) slikar real-socialnih fresk, ki jih je delal po naročilu in za velike zneske za bogate ameriške naročnike.

Eno izmed "njegovih" ameriških mest je tudi San Francisco, kjer je nekaj časa živel z ženo, umetnico Frido Kahlo.

 

V San Franciscu so na ogled njegove freske v šolah/inštitutih in ne v muzejih. Zato je potrebno odpreti kakšna stranska vrata. In ravno zaradi tega je vse skupaj še tolikanj bolj zanimivo. Najbolj znana je verjetno "The Making of a Fresco Showing the Building of a City", ki je na ogled v SFAI (SF Institut Umetnosti), ki je zanimivo in duhovito narejena freska, ki prikazuje samo delo na freski s slikarjem  na slikarskem odru (nekakšen "maxi-selfie") . 

Še večja in bolj optimistična je "Pan American Unity" katere pet panelov prikazuje oba kontinenta Južno in Severno Ameriko. Na ogled so v Mestnem kolidžu City College of San Francisco.

Rivera je bil tudi v Rusiji od koder so ga izgnali; sliko v katero je vključil tudi Lenina pa so v New Yorku uničili. Čeprav je bolj verjetno da je niso uničili ampak le "shranili". 

 

V času FD Roosevelta in New Deala so v stolpu Coit Tower v SF slikali freske po načinu Diega Rivere.

Med vojnami je bil ta stil zelo popularen v Mehiki in Rivera je bil najbolj znana tretjina "los tres grandes" skupaj z Jose Clemente Orozcom in David Siqueriosom.

 

 

bottom of page