top of page

Rio Grande Gorge

 

Rio Grande je četrta najdaljša reka v ZDA (okoli 3000 km) in je bolj znana kot mejna reka z Mehiko, kot pa da bi bila ustvarjalec kanjonov v maniri reke Colorado. In res je neprimerljivo, ko se gleda mogočni Veliki Kanjon in pa tole zarezo v nanosu vulkanske magme oziroma bazalta, ki jo je pri Taosu v Novi Mehiki ustvarila še majcena "Velika Reka". In še to z izdatno pomočjo tektonskih premikov.

 

Vendar ker je Veliki Kanjon tako težko v celoti objeti s pogledom in ga doživeti  z ene točke, je mogoče ta soteska zanimiva prav iz tega gledišča.

 

Vse skupaj izgleda kot v risanem filmu o Kojotu Wiilieju ki pade preko roba, ki ga sploh ne opazi. Namreč, ko se pelješ proti sosteski, se ti zdi kot da je pred tabo neprekinjeno ravno polje bazalta - Taoška planota, ki se vleče od gorovja Sangre de Cristos do gora Narodnega Gozda Carson. Prav z ničemer se ta dobrih 300 metrov široka zareza ne izda, dokler ne prideš čisto blizu. In kar predstavljate si lahko kako so v starih časih, pionirji na konjih ali kočijah le globoko vzdihnili in se odpravili proti severu ali jugu iščoč kakšen prehod.   

 

Tudi dandanes ni veliko prehodov preko soteske - eden od njih je pred nami in sicer most Gorge Bridge, ki so ga dokončali pred 50 leti in je nekaj posebnega. Večkrat opisan kot eden izmed najlepših v ZDA, je tudi med desetimi najvišjimi saj je do dna okoli 170 metrov nižje. Ljudje se lahko sprehodijo preko njega in obstajajo celo majhni balkončki kjer se da še bolje posneti reko in sotesko.   

 

 

bottom of page