top of page

Icefields Parkway

 

 

Vzdolž meje med kanadskimi državami British Columbia in Alberta; med Narodnima parkoma Jasper in Banff pelje panoramska cesta Highway 93, ki nosi ime Icefields Parkway in velja za eno izmed najlepših cest na svetu. Spremljajo jo reke Sunwapa, Saskachewan in Bow ter skoraj preveč modra jezera Bow Lake, Mistaya Lake, Peyto Lake .... ter verjetno nabolj znano jezero Lake Louise.

 

Cesta ni zahtevna saj pelje po naravnem koridorju (kontinentalna prelomnica) s par prelazi nad 2000 metrov. Gosti gozdovi iglavcev, čudovita flora in favna, slapovi in ledeniki ter seveda divje živali, ki jih je moč videti predvsem zjutraj in proti mraku. Od losov in grizlijev do bolj pogostih jelenov , mogoče volkov, kojotov in črnih medvedov.

 

Nekaj postankov na poti je izjemnih - kot recimo ledenik Columbia (pod 3747 metrom visokim očakom Mt Columbia), ali slapovi Athabasca ter že prej omenjeno jezero Lake Louise. Čeprav recimo tudi foto postanek pri jezeru Lake Peyto skorajda ne more biti bolj fotogeničen kot je.  

 

Kljub temu, da poleti po tej cesti vozi kar veliko turistov in da je na njej več kot 10 kamping parkov je še vedno več kot dovolj neobrzdane narave za vsakega popotnika.   

 

bottom of page