top of page

"I HAVEN'T BEEN 

EVERYWHERE 

BUT IT'S ON

MY LIST."

 

V ZDA ŽE PAR DESETLETIJ ZAPORED

Susan Sontag

Matjaž Mlakar, direktor agencije Orbia d.o.o., vodnik in voznik, sem sicer v preteklih letih odvodil že kar dobršen del sveta, vendar me predvsem zanima severozahodna civilizacija.
 
Vem da so trenutno bolj moderne Vzhodnjaške destinacije in njihova filozofija, ampak mene je pač vedno vleklo na zahod in sever.
 
Kot privrženca zgodovine me fascinira to, kako je prišlo je do pogojev, ki so botrovali nastanku tako neobičajne države ali skupka držav, kot so ZDA.
 
Res se je razsvetljenstvo pojavilo kot mamljiva teorija v Evropi, toda v praksi je bilo prvič preizkušeno v Ameriki, kjer so se v danem trenutku skoraj neverjetno pogumno odločili za to, da ustanovijo republiko in ne neko novo kraljevino.
 
In potem kako so nadaljevali s tem eksperimentom, kjer so povečini izplavali na vrh najbolj sposobni in najbolj neusmiljeni ljudje in ne recimo tisti, ki so bili rojeni v naziv ali denar, In ti uspešneži so krojili naslednja stoletja in spremenili državo v najmočnejšo na planetu, tako v pozitivnem kot v negativnem smislu.
 
In kako se je naredila nekakšna "obljubljena dežela" za vse tiste, ki jim ni bilo dovoljeno prijetno življenje v domačem kraju. 
 
Kljub temu da so "novejša državna tvorba" je zgodovine v ZDA povsem dovolj in zaradi tega, ker so jo pisali tako Evropejci, Azijci in Afričani (resda nekateri bolj in nekateri manj) je še toliko bolj unikatna.
 
Vse te kulture so ZDA naredile za prvo pravo multikulturno ponev, katere raznolikost je težko videti zgolj na enem obisku.
 
Res si mesta zaradi relativne mladosti, arhitektonsko niso tako različna kot recimo Evropske prestolnice, je pa zato vsekakor narava in pokraijna veliko bolj dinamična in raznolika kot na našem kontinentu.
 
ZDA so države ki si jih ogledaš iz avtomobila. In seveda vsakdo lahko potuje v lastni režiji, če mu tako najbolj odgovarja. 
 
Vendar če raje potujete organizirano in želite imeti čimmanj otežen dopust, hkrati pa videti kar najveć v času, ko ste na drugem kontinentu - je to tisto kar ponujamo tukaj.
 
Sledimo principu "value for money" - torej najceneje kot se da ponuditi določeno dovolj udobno ponudbo. Ne bi radi zniževali cene z zniževanjem nivoja kvalitete prenočišč ali prevoza. Ker seveda vedno se da ceneje - in tudi v ZDA obstajajo poceni moteli (kot so Motel 6 in 8 .. in pdb), ki pa so namenjeni prevsem tovornjakarjem. Zdi se nam, da je kvaliteta malce prenizka za turistično potovanje. 
 
Najbolj pomembno pa je prevozno sredstvo ki bi ga rad še posebej izpostavil. Pred leti smo še uporabljali (Fordove in GM) 15-seater-je ... dokaj neudobne nizke kombije, ki pa so bili edini na voljo.  Če je celotno potovanje dobilo pozitivno oceno pa se negativno kritiko vedno dobivali ravno ti kombiji. In dejansko je v zadnjih letih tudi njihova splošna varnost pristala pod lupo, saj je baje njihova stabilnost slaba in se radi prevrnejo, če pride do prisilnega vijuganja. O trdnosti strehe pa čim manj besed.
 
Zato smo se s partnerjem iz San Diega lotili prevoza potnikov v udobnih Sprinterjih - ki so prišli v ZDA par let nazaj in so delani po Mercedesovem principu. Danes veljajo za daleč najbolj primerno prevozno sredstvo v ZDA. 
 
Zadnji in najpomembnejši del uspešno izpeljanega popotovanja je seveda vodja - DG ali voznik in vodnik. In pri nas vodijo skupine izbrani DG-ji.
 
Jerneja Gregorc, Gregor Košec in Dejan Marentič so skupaj z menoj že ničkolikokrat vodili in vozili skupine po vseh koncih ZDA.  Nekateri že imamo, nakateri še zaključujemo tudi izpit D1, ki ga po pravilu moraš imeti, če hočeš voziti več kot 8 oseb. Na žalost se tega vsi ne držijo. 
 
Če si želite ogledati ZDA (ali določen del ZDA) potem upam da boste tukaj našli primerno popotovanje za vaš okus. 
 
Za vse informacije prosim pišite na info@orbiatravel.com.
 
S spoštovanjem
Matjaž Mlakar
 
 

 

 

Pošiljanje uspešno

bottom of page