top of page

ZAKAJ NA TO POPOTOVANJE ?

Kolektivno ime za države juga ZDA je Dixieland. To so države, ki so zrasle na suženjstvu in pridelovanju rastlin kot so tobak in bombaž. To so tudi države, ki so morale priznati poraz Severnjakov in se s tem še danes niso povsem pomirile. Suženjstvo je zaslužno za veliko negativnih stvari, dobra stvar ki je nastala iz trpljenja pa je ameriška glasba. Zvrsti glasbe, kot so blues, rock, country, bluegrass, jazz imajo vse svoj izvor v predelih južne ZDA. Danes je na ogled nekaj zanimivih stavb ki govorijo o tem obdobju - kot so Muzej Delta Blues, Country Music Hall of Fame, ali pa Sun Studio in Graceland. Bitka za državljanske pravice ki so jo bili Martin Luther King in njegovi spremljevalci je prisotna na določenih delih tega popotovanja, kot tudi žalostna zgodba indijancev Čiroki. S stališča naravnih znamenitosti si ogledamo južne obronke Apalačev in NP Smoky Mountains in Blue Ridge Road .. na drugi strani popotovanja pa je naša meja mogočna reka Mississippi. Plantaže in stavbe iz obdobja antebellum, so na obeh koncih popotovanja, ne moremo pa spregledati mest z zvenečimi imeni kot so Nashville, Memphis, Savannah, Atlanta in predvsem New Orleans.  

  

ZAKAJ Z NAMI ?:

Odgovor velja v bistvu za vsa popotovanja po ZDA. Ker imamo po petindvajsetih letih vodenja in organiziranja potovanj po ZDA, povsem jasno sliko o tem kaj si naši ljudje želijo videti - kaj gre notri in kaj ven.

V tem potovanju bi bilo mogoče stvari speljati bolj južno in mogoče vključiti Florido, vendar se nam je zdelo zelo pomembno, da se vključi tudi nekaj gorate pokrajine - torej Apalačev - da ni celo potovanje preveč "ravno". Poleg tega Florida tematsko niti najmanj ne spada v to zgodbo.  

Predstavili vam bomo Dixie tako kot morajo biti predstavljene - s plantažami, bitkami in porazi v Državljanski vojni, bojem za pravice črnskega prebivalstva ter z obilo prvinske glasbe, ki je iz tega nastala.

bottom of page