top of page

Badwater

 

Nekje na sredini Narodnega parka Dolina smrti se nahaja belo polje ki nosi ime Badwater Basin, ki je skupaj z bližnjim Hudičevim Golf igriščem ogromen nanos kuhinjske soli. Ime sicer nosi po malo večji mlaki, z izjemno visoko koncentracijo soli, kljub temu pa v njej živijo alge in še majhni polžki, ki od alg živijo. 

 

Dolina smrti je bila nekoč del praoceana in kasneje prajezera, ki sta oba izhlapela, kot izhlapijo vse ostale kratkotrajne oblike vode, ki jih prinesejo neurja. Njeno dno se nahaja dejansko pod morsko gladino, na kar vas opozarja tabla, ki označuje gladino morja, na bližnji steni, celih 86 metrov nad vašimi glavami. Če dodamo še, da so gore Sierre Nevade na obzorju visoke tudi preko 3 kilometre (Telescope Peak 3368m), in pa da je najvišji vrh ZDA (brez Aljaske) Mt Whitney (4421 m) le dobrih 100 km proč, je le redkokje mogoče doživeti takšno razliko med depresijo in nadmorsko višino iz ene opazovalne točke. 

 

V Dolini smrti je veliko slikovitih postankov, kot so recimo Zabriskie point s kupolami iz lave in Artist Palette z neverjetno barvno lestvico ter seveda Furnace Creek, kjer redno merijo najvišje temperature v ZDA (mimogrede najvišja temperatura, ki so jo kdajkoli izmerili na svetu je bila izmerjena v Furnace Creeku leta 1913 in je pokazala nad 56*C), in je prava oaza s palmami in "pravim" golf igriščem.

Kljub temu je ta mega-peskovnik iz soli v nekakšni naravni ponvi, nekaj posebnega. Na nekaterih delih je tudi več kot 15 metrov globok nanos bele kuhinjske soli.

 

Najbolj fascinantni pa so kristali soli, ki spremenijo ravno površino v nekaj kar zgleda kot koralni greben (Hudičevo Golf igrišče je najlepši primer), vendar pa v določenih primerih taisti kristali ustvarijo skorjo v obliki šesterokotnikov.

  

 

     

bottom of page