top of page

Carhenge 

 

Nebraska je država, ki je načeloma ne obiskujejo popotniki iz drugih koncev sveta. Nahaja se v predelu, ki se imenuje Great Plains (skupaj s Kanzasom, Oklahomo ...); to je osrednji kos kontinenta, med reko Mississippi in Skalnatim Gorovjem. Poleg pamp Južne Amerike, afriškega Velda ter azijskih step je to najbolj primerno področje za prosto pašo živine. Proti koncu 19. stoletja se je začela ekspanzija proti zahodu, ko so pregnali in pobili indijance in bizone, so prišleki začeli pasti govedo.

Izkoristimo del našega potovanja, da obkljukamo tudi to državo. 

Na tej poti je najbolj zanimiv postanek pri Carhengu - ki ga je umetnik Jim Reinders leta 1987 postavil v spomin svojemu očetu. Ko je bil Jim v Angliji je preučeval Stonehenge in dobil idejo, da bi naredil kopijo - vendar da bi namesto monolitov uporabil ameriške avtomobile - oziroma 39 avtomobilov, če smo bolj natančni.  Pri postavitvi mu je pomagala 35-članska družina in uradno so spomenik odprli ob poletnem solisticiju na prireditvi, na kateri so člani družine predstavili tudi svoje pesmi in igre.  

Kasneje so okoli Carhenga postavili še dodatne skulpture kot recimo Losos iz avtomobila, ki ga je naredil kanadčan Geoff Sandhurst. 

 

Skoraj neverjetno se danes sliši, da so hoteli meščani v nekem trenutku porušiti to umetnino. Vendar se je na koncu vse rešilo in danes letno prihaja sem tudi do 80.000 novodobnih druidov.

 

Je pa Carhenge le ena izmed mnogih odtrganih obcestnih umentin, ki krasijo osamljene ceste ZDA. 

 

 

bottom of page